Natuurgeneeskunde Centrum Jan Arendse              - Bioresonantie-SIVAS acupuntuur-EAP naar Voll

Wat doet Insuline en wat kan er fout gaan
 
Wanneer we voedsel eten gaat het via de maag naar de dunne darm alwaar de koolhydraten worden omgezet in glucose en fructose. Glucose wordt dan opgenomen in het bloed. Daardoor geven de hersenen een seintje naar de alvleesklier om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is nodig voor het glucosetransport naar de lever, spieren en de hersenen die het nodig hebben voor energie.
Een groot deel blijft in het bloed om de bloed-glucosespiegel op een constant pijl te houden. Alle glucose die op dat moment niet nodig is, wordt als reserve opgeslagen in de vorm van zetmeel, het glycogeen. Als ook de glycogeenvoorraad is aangevuld wordt de overtollige glucose omgezet in vet. Dus hoe meer overtollige koolhydraten we eten des te meer vet slaan we op en worden dikker…
Maar er is meer. Bij constante overtollig aanbod van koolhydraten, brood, frisdrank, vruchtensappen, snoep etc.. zet de alvleesklier aan tot het aanmaken van insuline. Dat betekent constante toevoer van insuline in het bloed en raken de lichaamscellen hieraan gewend en worden lui.
Door het niet meer adequaat reageren van deze cellen ontstaat er een insulineresistentie. Glucose komt in deze situatie moeilijk in de cellen in. Dit veroorzaakt moeheid en een steeds terugkomende trek in zoetigheid. De grote hoeveelheid insuline zorgt er voor dat de glucose niet gebruikt wordt in de cel (voor omzetten van energie) maar wordt opgeslagen als vet, vooral als buikvet. Het is in feite simpel….te veel gegeten energie moet ergens naar toe…buikvet!
Bij te dikke kinderen zien we dan ook vaak een verstoorde bloedglucose-huishouding.
 
Zoetstoffen
 
Zoetstoffen geven wel geen energie maar verstoren wel degelijk  de insuline afgifte. De hersenen worden geactiveerd door de komst van zoet en geeft opdracht aan de alvleesklier tot het aanmaken van insuline. De koolhydraten komen niet terwijl er wel voor insuline wordt gezorgd. De insuline gaat daarom over om de bloedglucose om te zetten in buikvet. De bloedglucosespiegel daalt en het lichaam wil dat compenseren en reageert met trek in zoet. Alle zoetstoffen geven dit effect,  ook plantaardige zoetstoffen als Stevia.

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint